Zpracování zaměření starého stavebního objektu a možnosti prezentace výsledků - Růžička, Robin (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná diplomová práce se zabývá zpracováním geodetického zaměření interiéru místnosti památkového stavebního objektu Husova sboru v pražských Dejvicích. Data získaná z tohoto zaměření jsou v práci následně využita při tvorbě výkresové dokumentace. Jsou zde také popsány možnosti tvorby 3D modelu daného interiéru historického objektu. Práce uvádí teoretický přehled o měřických metodách používaných při zaměřování stavebních objektů a přehled dostupných softwarů pro tvorbu 3D modelů. Nechybí ani historický přehled vývoje měřické dokumentace historických staveb, účel a obecné zásady zaměřování památkových objektů nebo význam vizualizace staveb ve 3D. Hlavním cílem práce je zaměření vybraného interiéru polární prostorovou metodou s využitím pasivního odrazu, zpracování 2D výstupů (půdorys, řezy, detail sloupu) tohoto objektu a uvedení možností prezentace výsledků ve 3D.
Processing of old building survey and opportunities of presenting results
Keywords: geodetické zaměření; historický objekt; zaměření interiéru; výkresová dokumentace; 3D model; polární prostorová metoda; MicroStation; geodetic survey; historical building; survey of the interior; drawing documentation; 3D model; spatial polar method; MicroStation