Vztah člověka ke zvířatům ve starozákonní době a dnes - Vinšová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce obsahuje pouze teoretickou část, která je členěna do tří hlavních částí. První část se zabývá vztahem člověka ke zvířatům ve Starém zákoně. Snaží se přiblížit, čím byl tento vztah určován a co pro člověka zvíře znamenalo. Druhá část se zabývá postojem člověka ke zvířatům v dnešní době. Popisuje vybrané etické aspekty, které působí negativně na zvířata. Například jejich polidšťování nebo naopak degradaci na pouhé věci. Třetí část se snaží najít určité pojítko mezi dnešním světem a starozákonní dobou a tím i nalézt inspiraci pro dnešní dobu.
Men’s relation to animals in The Old Testament and nowadays
Keywords: člověk; zvíře; Starý zákon; etické aspekty; human; animal; the Old Testament; ethical aspects