Mýty a skutečnosti romské populace - Hlouch, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem mé práce je zjistit, jakým způsobem nahlíží majoritní společnost na minoritu a na její některé společensko sociální problémy, které postihují nejenom ji. Zkoumaná majoritní společnost společně obývá s minoritou lokality, které jsou v odborné literatuře označeny jako sociálně vyloučené lokality. Pro svoji práci jsem si vybral tři sociálně vyloučené lokality v jihočeském kraji a to v Českých Budějovicích, v Českém Krumlově a v obci Větřní. Mým druhým cílem bylo zjistit, jestli je nebo není rozdíl ve vnímání romské minority a jejich nejzávaznějších problémů majoritou mezi jednotlivými zkoumanými lokalitami. V praktické části jsem si stanovil několik hypotéz, které se budu snažit výzkumnou části potvrdit či vyvrátit. H 1: Více než polovina majoritní společnosti ve zkoumaných lokalitách se domnívá, že zaměstnanost Romů je menší než třetinová. H 2: Zástupci majoritní společnosti ve zkoumaných lokalitách se v nadpoloviční většině setkali osobně nebo zprostředkovaně s trestnou činností páchanou Romy. H 3: Většina majoritní společnosti se domnívá, že nejčastějším finančním zdrojem Romů ve zkoumaných lokalitách jsou sociální dávky. H 4: Většina majoritní společnosti ve zkoumaných lokalitách se domnívá, že Romové nedostatečně dbají na vzdělání svých dětí. H 5: Většina majoritní společnosti v obci Větří se domnívá, že lepší vzdělání Romů nemá vliv na lepší zaměstnání Romů. V praktické části se kvantitativním výzkumem metodou dotazování, za pomoci řízeného rozhovoru, snažím získat jednotlivá data ve vybraných lokalitách. Jako lokality jsem si zvolil České Budějovice, konkrétně na sídliště Máj, ulici V. Volfa a její okolí. V Českém Krumlově jsem se zaměřil na sídliště Mír a okolí ulice Lipová. V obci Větřní jsem se snažil soustředit na (geograficky) spodní část obce. Všechny tyto lokality jsou považovány podle analýzy sociálně vyloučených lokalit za sociálně vyloučené lokality. V lokalitě České Budějovice a Český Krumlov jsem oslovil 50 respondentů. V obci Větřní jsem oslovil 30 respondentů. Moje diplomová práce měla dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jak vnímá majoritní společnost ve vybraných lokalitách minoritu a jak pohlíží na její některé problémy. Tento cíl byl splněn, v praktické části jsem důkladně popsal, jak vnímá majoritní společnost minoritu a jak nahlíží na její některé problémy. Jako druhý cíl jsem si stanovil zjistit, zda je či není rozdíl ve vnímání romské minority a jejích některých problémů majoritou mezi jednotlivými zkoumanými lokalitami. I tento cíl byl splněn. V praktické části jsem potvrdil, že se jednotlivé lokality příliš neliší ve vnímání minority.
Myth and reality of gipsy population
Keywords: Romové; mýtus; soužití; majorita; Roma; myth; coexistence; majority