Jayková analýza barokního textu - Adamcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomantka se ve své práci zabývá komplexní jazykovou analýzou barokního kázání. Předmětem výzkumu jsou Dvě sprostné kázaní o pravém a levém oku svatého Martina od Ferdinanda Karla Reismana. Analýza vychází ze sémantické a pragmatické báze textu. Diplomantka se zaměřuje především na ty jazykové prostředky, které jsou odlišné od dnešního úzu a porovnává je se současným stavem. Jedná se o prostředky morfologické, syntaktické a lexikální. Pozornost je věnována též pravopisu a hláskosloví. Při analýze díla měla diplomantka k dispozici jednak text v původním pravopise a jednak přepis kázání do současného jazyka. K diplomové práci je text kázání přiložen.
Linguistic analysis of baroque text