Na pacienta orientovaná péče - Waldsbergerová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2015)
Na pacienta orientovaná péče je termín, který patří k modernímu ošetřovatelství a zdůrazňuje holistický přístup. Díky němu je pacient vnímán jako komplexní osoba se svými bio-psycho-sociálními a spirituálními potřebami. Ošetřovatelská péče vycházející z těchto principů by měla odpovídat individuálním potřebám pacienta. Proto klade důraz na komunikaci, partnerský vztah, etické aspekty přístupu a podporuje aktivní spolupráci pacientů a jejich rodin s ošetřujícím personálem. Výchozím bodem bakalářské práce je vymezení pojmu "na pacienta orientovaná péče". V české literatuře je definován v koncepci českého ošetřovatelství jako péče zaměřená na problémy pacienta nikoli pouze na výkony s péčí spojené. Toto je jediná konkrétní definice, která byla v české odborné literatuře týkající se tohoto tématu nalezena. Proto bylo nevyhnutelné zaměřit se na odbornou literaturu zahraniční, která poskytuje konkrétnější vymezení. Podává informace o tom, co je nevyhnutelným předpokladem poskytování péče orientované na pacienta a také jakým způsobem ji lze začlenit jako nutnou součást do celého systému péče.
The patient orientated care.
Keywords: na pacienta orientovaná péče; holismus; komunikace; etické principy; Patient Oriented Health Care; Holism; Communication; Ethical Principles