Vliv aplikace POR v systému ochrany pěstování brambor - Vlková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem aplikace přípravků na ochranu rostlin v systémech pěstování brambor. V současnosti je problematika využití přípravků na ochranu rostlin důležitým tématem, které je třeba dále rozvíjet. Požadavky na přípravky se stále mění a zpřísňují. Ochranu porostů brambor proti škodlivým činitelům, stejně jako u dalších zemědělských plodin, není možné podcenit. V literární části se práce zabývá popisem škodlivých činitelů, které mohou ovlivnit porosty bramboru hlíznatého, dále metodami ochrany, použitím přípravků na ochranu rostlin a také samotným uplatněním postupů v rámci integrované ochrany v systémech pěstování brambor. Hlavní část práce tvoří monitoring sledovaného porostu brambor, jeho komplexní zhodnocení, popis pozemku, agrotechniky a způsobů regulace škodlivých činitelů na sledovaném pozemku. V rámci samotného vyhodnocení došlo k porovnaní a zhodnocení účinnosti dvou insekticidních přípravků na ochranu rostlin proti mandelince bramborové, přičemž u prvního z nich se jedná o přípravek biologický a u druhého o přípravek chemický.
Control of important pests in potato
Keywords: brambor hlíznatý (Solanum tuberosum); pěstování brambor; integrovaná ochrana rostlin; přípravky na ochranu rostlin; účinnost ochranných opatření; mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemlineata); potato (Solanum tuberosum); potato growing; integrated plant protection; plant protection products; effectiveness of protective measures; Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata)