Biologie, výskyt a regulace plevelů v porostech kukuřice (Zea mays L.) - Vaněk, Robert (Jihočeská univerzita, 2013)
Se specializací na určité plodiny postupem času některé plevelné rostliny vymizely a některé se stávají obtížně hubitelné. Vzhledem četnosti nebo nebezpečnosti hrají tyto plevelné rostliny velmi významnou roli. V diplomové práci je popsána biologie a morfologie plevelných rostlin, způsoby jejich šíření a regulace. Na základě těchto poznatků jsou popsány metody mechanické a chemické regulace. Z pokusů, které byly provedeny v porostu kukuřice seté, byl zjišťován vliv aplikace herbicidu a jeho účinné látky na regulaci zaplevelení. Současně byla navržena následná opatření vedoucí k úspěšnému potlačení konkrétních významných plevelů.
The control of weeds in maize stand (Zea mays L.)
Keywords: plevel; regulace plevelů; chemická ochrana; herbicid; kukuřice setá; weed; weed regulation; chemical protection; herbicide; maize