K aplikaci etických zásad ve vztahu ke klientům v církevních a necírkevních sociálních zařízeních - Chmelová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá aplikací etických zásad v sociální práci a srovnáváním církevních a necírkevních sociálních zařízení. Je zde kladen velký důraz na vztah sociálního pracovníka a klienta. Dělí se celkem na 6 kapitol. První kapitola se zabývá vysvětlením základních etických pojmů, které s prací souvisí a pro snazší orientaci v dalších kapitolách. Druhá se týká rozdělení církevní a necírkevní organizace zabývající se sociální péčí, popisuji jejich organizační strukturu a srovnání. Třetí kapitola je věnovaná lidským právům, spolu s nimi související etický kodex a jeho význam i kritika. Čtvrtá poukazuje na hodnoty v sociální práci, jaké jsou hodnoty ve vztahu sociální pracovník a klient. Pátá kapitola vymezuje pojem kvalita života, lidskou důstojnost a s ní spojenou sociální práci. V závěrečné kapitole jde o vztah člověka k sobě samému, ke klientovi a křesťanské pojetí člověka.
The application of ethical principles in relation to clients in social institutions run by church organizations or non-church organizations
Keywords: církevní organizace; necírkevní organizace; lidská práva; etický kodex; lidská důstojnost; hodnoty v sociální práci; vztah sociálního pracovníka a klienta; religious organizations; non-church organizations; human rights; code of ethics; human dignity; values in social work; social worker and client