Poruchy příjmu potravy z pohledu laické veřejnosti - Marková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá tématem vlivu vegetariánské stravy na stav chrupu u dospělých. Význam výživy na stav chrupu u dospělých je sporný, a proto se tato bakalářská práce snaží osvětlit problematiku výživy s ohledem na stav chrupu. Velkou roli zde hraje možnost kvalitního prožití života v pozdějším věku na základě včasné prevence a zažitých návyků z doby před dovršením patnáctého roku života jedince. Teoretická část se zaměřuje na anatomii a fyziologii dutiny ústní a na vliv stravy na stav chrupu. V textu jsou uvedeny možné příčiny, léčba, diagnostika a prevence těchto onemocnění v návaznosti na stravu jedince. Dále se zde rozebírají možnosti zlepšení stavu chrupu při příjmu vegetariánské stravy. Cílem praktické části je zjištění nakolik se vegetariánská strava promítá do stavu chrupu dospělých, kolik jedinců se takto stravuje a zda je zde prokazatelný vliv na stav chrupu při příjmu vegetariánské stravy. Praktická část probíhala pomocí dotazníků, pohovorů se specialisty na dentální hygienu a vegetariánskou stravu. Dotazníky byly zpracovány v grafické části.
Eating disorders from the perspective of the general public
Keywords: Chrup; zuby; vegetariánství; výživa; dentální hygiena; onemocnění zubů; dentition; teeth; vegetarianism; nutrition; dental hygiene; problems with teeth