Vietnamský žák na základní škole a jeho vnímání učiteli a spolužáky - Čekalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je zjistit, jaké vztahy panují mezi minoritou a majoritou na českých základních školách. Pro tuto práci byla vybrána konkrétní menšina, menšina vietnamská. Zkoumáme zde, zda existují rozdíly ve vnímání mezi dívkami a chlapci a mezi staršími a mladšími žáky, a zda děti reagují jinak ve formálních a neformálních situacích. Také zjišťujeme, zda mají žáci alespoň základní znalosti o zemi původu této minority. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje kromě vysvětlení základních termínů, spojených s menšinami obecně, také historické a kulturní informace o Vietnamu, o životě a rozmístění Vietnamců v ČR a také poznatky o Vietnamských žácích na českých školách. V praktické části je použita metoda dotazníků pro žáky, doplněná o rozhovory s učiteli. Výsledky těchto šetření jsou zpracovány do grafů a tabulek a jsou doplněny o příslušné komentáře.
View of the Vietnamese pupils from the perspective of teachers and classmates (with a view of the age of pupils and location of school)
Keywords: vietnamská menšina; etnická menšina; žák ? cizinec; migrace; azyl; integrace; adaptace; multikulturní výchova; majorita; minorita; rasismus; Vietnamese minority; ethnic minority; pupil ? foreigner; migration; asylum; integration; adaptation; multicultural education; majority; minority; racism