Vývoj a současná struktura druhů pozemků v regionech a typech krajiny české části Novohradských hor - Trázníková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením vývoje a charakterizováním současné struktury krajiny (land use, využití země) v řešeném území ,,Novohradské hory a jejich podhůří'' jako celku, poté ve vymezených regionech a v jednotlivých typech katastrálních území (na základě vypracovaných typologií) během 20. století až do současnosti resp. mezi lety 1845 - 1938 - 1945 - 1955 - 1989 - 2002. Vymezení řešeného území je převzato z již probíhajícího výzkumu souvislostí mezi krajinou strukturou a osídlením prováděného na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, Pedagogické fakultě, katedře geografie. Výsledky diplomové práce jsou obsaženy v přílohách práce v tabulkách a kartogramech a slovně zhodnoceny v textové části diplomové práce.
Development and actual structure of plot types inside regions and landscape types in the Czech part of the Novohradské Mountains
Keywords: Novohradské hory; land use; struktura druhů pozemků; regiony řešeného území; typy katastrálních území