Topografie, funkce a vybavení úřednických prostor ve šlechtických sídlech na počátku novověku - Chalupa, Pavel (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná diplomová práce se věnuje problematice úřednických prostor, kanceláří, v letech 1580-1700. Jejím cílem je popis a interpretace kancelářského vybavení a úřednických pomůcek. Autor využil řady dochovaných inventářů z Čech i Moravy, z 16. a 17. století. První kapitola zařazuje šlechtické sídlo do rezidenční sítě a zabývá se typologií sídel. Druhý oddíl pojednává o využitelnosti zámeckých inventářů a jejich problematice. Třetí část popisuje topografii a hmotnou kulturu šlechtických kanceláří. Dále se věnuje možné proměně úřednických prostor v delším časovém období. Poslední kapitola porovnává vybavenost kanceláří podle různých kategorií. Mezi ně patří sociální příslušnost šlechtice, jeho ekonomické zázemí a kariéra i typ sídla. Závěr shrnuje zjištěné poznatky a uvádí možnosti dalšího bádání.
Topography, functions and equipment of the office space in the noble settlements at the beginning of Early Modern period
Keywords: raný novověk; 16.-17. století; inventář; kancelář; každodennost; rezidence; hmotná kultura; Early Modern period; of the 16th and 17th century; equipment; office; dailiness; residence; material culture