Výchova dítěte - Rodiče versus stát - Švecová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se na teoretické úrovni zabývá porovnáním dvou sociálních prostředí působících na předškolní dítě ve dvou odlišných dobách, tedy doby komunismus a současnosti. Práce je zaměřena pouze na Českou republiku a tehdejší Československo. V textu se objevuje stručná definice komunismu a rodiny. Následuje porovnání podoby rodiny v minulosti a dnes, sociálního prostředí a institucí, které předškolní dítě ovlivňují a vychovávají. Dále se práce zabývá legislativními dokumenty. Jsou zde zmíněny nejdůležitější dokumenty a zákony týkající se rodiny, jejího fungování a ochrany dětí. Samostatnou kapitolou je Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře a Novela zákona o státní sociální podpoře; T: 17. 3. 2016. V této části dochází k zamyšlení a naznačení otázky, zda ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí nedochází k zavádění nebo znovuobnovení totalitních praktik.
Child care- Parents versus state
Keywords: rodina; děti; předškolní věk; výchova; komunismus; totalita; Československo; Zákon č. 117/1995 Sb.; o státní sociální podpoře; family; kids; preschool age; education; communism; totality; Czechoslovakia; Act no. 117/1995 Coll.; on state social support