Zhodnocení zdravotních a sociálních služeb a jejich ekonomiky ve Slatinných lázních Třeboň, s. r. o., po realizované fúzi - Blažková, Eva (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce je zhodnotit restrukturalizaci dvou lázeňských společností, konkrétně sloučení Lázní Aurora, s. r. o., a Bertiných lázní Třeboň, s. r. o., do jedné společnosti Slatinné lázně Třeboň, s. r. o., a to z hlediska zhodnocení kvality poskytovaných zdravotních a sociálních služeb i z hlediska hospodaření, organizace a řízení. Současně bylo mým cílem představit pohled klientů na danou problematiku, tj. názory pacientů na realizované změny. Práce se člení na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na úvod do problematiky, charakteristiku oblasti Třeboňska, postavení lázeňské rehabilitační péče v rámci systému poskytovaných zdravotních služeb, teorii fúzí a cílů vlastního projektu restrukturalizaci spojovaných lázeňských společností. Ke zpracování jsem použila sekundární analýzu dat. Pro vytvoření praktické části diplomové práce byla využita data ze Slatinných lázních Třeboň, s. r. o. Vlastní fúze byla provedena k datu 1. 1. 2017. K analýze byla proto využita data z let před fúzí, tj. 2015-2016 i let po fúzi, tedy 2017, 2018 a částečně 2019. Konkrétně jde o statistická data zaměřená na sledování výkonů lázní, počtu klientů, jejich struktury dle čerpaných služeb či průměrné délky pobytu. Dále jsem ke zpracování využila ekonomické údaje popisující výkony společnosti, které lze získat z veřejně dostupných zdrojů - systému AskNow a z lázeňského informačního systému Open Spa. Pro zhodnocení fúze je také proveden kvantitativní a kvalitativní výzkum zaměřený na získání vhledu do sociální reality prostřednictvím dotazníkového šetření. Zjištěná data jsem zapsala pomocí popisné statistiky /tabulky, grafy/. Výsledky a závěry ukazují, že fúze byla prospěšná např. z hlediska růstu počtu klientů. Obdobně klienti v rámci svých opakovaných léčebných pobytů hodnotili provedenou fúzi pozitivně. Klíčový závěr však spočívá ve vlastních výsledcích hospodaření, které prokázaly oprávněnost provedené fúze v ekonomické oblasti. Výsledky práce by mohly být využity pro plánování dalšího strategického rozvoje lázeňské společnosti.
The Evaluation of Health and Social Services and Their Economy in Spa Trebon s.r.o. after an Implemented Fusion
Keywords: fúze; lázně; Třeboň; ekonomika; spokojenost; restrukturalizace; zdravotní a sociální sféra; Fusion; spa; Trebon; economy; satisfaction; restructuring; health and social sphere