PREVENCE A KOMPENZACE BOLESTI BASEBALLOVÉHO RAMENE Z POHLEDU FYZIOTERAPIE - Winklerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce obsahuje výzkum zaměřující se na prevenci a kompenzaci bolestí ramene a to zejména se zaměřením na hráče baseballu ve věkovém rozmezí 14-16 let. Postupně se čtenáři seznámí s obecnými charakteristikami baseballu, ramenního kloubu a popisu cílové skupiny dětí, na které je tato práce zaměřena. Dále probereme možnosti poranění ramene, jejich prevenci a kompenzaci. Výzkumnou částí je kvalitativní hodnocení skupiny pěti aktivních baseballových nadhazovačů z naší cílové skupiny, kde je využito techniky měření a posléze jejich statistické vyhodnocení, jež vše nalezneme v příloze této páce. Cílem je vyhotovení příručky pro prevenci a kompenzaci bolestí, která bude použitelná pro všechny kategorie a ne jen hráče nahazovače, ale i jejich spoluhráče a ostatní baseballové nadšence. Tato bakalářská práce je určena hlavně pro trenéry, kteří se nestarají pouze o herní výsledky, ale i o zdraví svých svěřenců.
Physioterapeutical prevention and compensation of baseball shoulder pain
Keywords: Ramenní kloub; Rotátorová manžeta; Throwing-scholulder; baseball; prevence; kompenzace; GIRD ? Glenohumeral Internal Rotation Deficit; The shoulder joint; rotator cuff; Throwing-scholulder; baseball; prevention; compensation; Gird - Glenohumeral Internal Rotation Deficit