Postoje soudců k projektu Lidé místo zdí - Veselá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce na téma Postoje soudců k projektu Lidé místo zdí se zabývá hlavně vazebním řešením delikvence mládeže, jeho alternativami a seznamuje s projektem německé společnosti Evangelisches Jugend- und Fürsorgerwerk (dále jen EJF) Lazarus, který by se mohl stát další účinnou alternativou vazby i v České republice. Cílem diplomové práce je zmapovat postoje soudců k vazebnímu řešení delikvence mládeže. Dále zjistit jaká je informovanost českých soudců zabývajících se soudnictvím mládeže o projektu Německé společnosti EJF Lazarus Menschen statt Mauern/Lidé místo zdí, zmapovat jaké postoje k danému projektu zaujímají a zda by uvítali vznik podobného zařízení i v České republice. V diplomové práci byl proveden kvalitativní výzkum. Pro sběr dat byla zvolena metoda dotazování a technika polostandardizovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 10 soudců (5 mužů a 5 žen) zabývajících se soudnictvím ve věcech mládeže u okresních a krajských soudů v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji. Z výzkumu vyplynulo, že povědomí českých soudců o projektu Lidé místo zdí je minimální. Po seznámení s hlavní myšlenkou a náplní projektu, ho soudci hodnotili kladně, na rozdíl od současné úpravy vazebního zajištění mladistvých obviněných. Diplomová práce se dotýká i alternativních opatření nahrazujících vazbu, jež mají také své nedostatky. Zavedení české modifikace projektu Lidé místo zdí by mohlo pomoci některé mezery odstranit. Přínosem práce je zmapování názorů soudců na vazební řešení delikvence mládeže a na projekt Lidé místo zdí. Diplomová práce přispěla i k zvýšení informovanosti. Pro další práci na zavádění české modifikace projektu bych doporučila, dále zvyšovat informovanost soudců. Dále by bylo vhodné zjistit, jaký postoj k projektu zaujímají různá výchovná zařízení a ověřit, za jakých podmínek by bylo možné v nich začít pracovat podle filosofie projektu Lidé místo zdí.
Judges? attitude toward the project People replacing the walls
Keywords: alternativy vazby; projekt Lidé místo zdí; vazba; alternation of the custody; the project People replacing the walls; custody