Význam hydratace seniorů z pohledu sester - Grimm, Viktor (Jihočeská univerzita, 2021)
V rámci předkládané bakalářské práce byly stanoveny následující tři cíle. 1. zmapovat znalosti sester v oblasti hydratace seniorů, 2. zmapovat zvyklosti sester u monitorování hydratace seniorů a 3. zmapovat roli sester v péči o hydrataci seniorů. V návaznosti na tyto cíle jsme si položili celkem sedm výzkumných otázek, které zněly: "Jaké jsou znalosti sester v oblasti hydratace?", "Jak si sestry své znalosti v oblasti hydratace seniorů udržují a doplňují?", "Existují zásadní rozdíly ve vzdělání a jeho doplňování mezi sestrami z jednotlivých pracovišť?", "Jaké ukazatele v rámci monitorace hydratace seniorů sestry sledují a hodnotí?", "Existují rozdíly ve zvyklostech v oblasti monitorace hydratace seniorů mezi sestrami z jednotlivých pracovišť?", "Jaké intervence sestry realizují v rámci péče o hydrataci seniorů?" a "Jak sestry vnímají svou roli v péči o dostatečnou hydrataci seniorů?" Ke zpracování empirické části práce bylo využito kvalitativní výzkumné šetření, pro něž byla zvolena technika polostrukturovaného rozhovoru. Podklad pro vedení tohoto rozhovoru, který je v podobě přílohy (příloha 1) součástí této práce, se skládal z 22 otevřených otázek, které byly v případě potřeby rozšířeny o další doplňující otázky. Pokládané otázky byly zaměřeny na to, co sestry u seniorů ohrožených dehydratací monitorují, jaké klíčové intervence u nich v rámci péče o pitný režim realizují, ale i na to, jak se v této oblasti vzdělávají a jak svou roli v oblasti péče o hydrataci seniorů ony samy vnímají. Výzkumný soubor byl složen ze 6 všeobecných sester, které v rámci výkonu svého povolání pečují o geriatrické klienty s rizikem dehydratace. Ke zpracování získaných rozhovorů byla dále použita metoda otevřeného kódování, "tužka-papír". Výsledky provedeného výzkumného šetření jsou dále prezentovány v podobě čtyř hlavních kategorií a několika dalších podkategorií, do nichž byly pro lepší přehlednost rozděleny. Tyto logicky a systematicky vytvořené kategorie se věnují jednotlivým oblastem péče o hydrataci seniorů z pozice sester, a to komplexně a v širších souvislostech, včetně dalšího vzdělávání sester i jejich osobního názoru na realitu dané problematiky. Výsledky práce tedy poskytují ucelený pohled na oblast hydratace seniorů očima těch nejpovolanějších, tedy všeobecných sester. Lze je proto využít jako informační materiál nejen pro studenty, ošetřovatelky a sestry, ale i pro nezdravotníky, kteří o seniora pečují v domácím prostředí a mají o tuto problematiku hlubší zájem.
Seniors´hydratation issue from the nurses´point of view
Keywords: senior; dehydratace; ošetřovatelská péče; sestra; tekutiny; senior; dehydratation; nursing care; nurse; liquids