Rizikové chování nezletilých na diskotékách z pohledu OSPOD - Dolejšová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá rizikových chováním nezletilých na diskotékách. Cílem bakalářské práce je zmapovat zkušenosti pracovníků OSPOD s chováním nezletilých na diskotékách, dále zjistit jaký je přístup nezletilých k problematice rizikového chování na diskotékách z pohledu OSPOD a s jakými reakcemi rodičů se pracovníci OSPOD nejčastěji setkávají za situace, kdy je nezletilé dítě přistiženo při užití návykové látky.Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsán obecný význam sociální patologie a rizikového chování jako je užívání alkoholu či návykových látek a dále popisuje orgán sociálně právní ochrany dětí, obsah tohoto pojmu a charakteristika. Praktická část je založena na výzkumu. Je zde uveden jeden hlavní cíl, jeden dílčí cíl a výzkumná otázka. Pro výzkum byla využita kvalitativní výzkumná strategie. Výzkumný soubor tvořili kurátorky pro mládež ze dvou vybraných OSPOD v rámci Jihočeského kraje. Jako metodu jsem zvolila dotazování a techniku polostrukturovaného rozhovoru. Samotné rozhovory jsem následně zpracovávala metodou vytváření trsů.
High risk behaviour of underage on parties from the point of view of the Authority for Social and Legal Protection of Children.
Keywords: rizikové chování; sociální patologie; návykové látky; orgán sociálně-právní ochrany dětí; High risk behaviour; social pathology; addictive substances; Social and Legal Protection of Children