Aspekty současného trhu práce v ČR. - Doubek, Karel (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá trh práce a její uchazeče o zaměstnání. Cílem práce bylo na trhu práce okresu Českých Budějovic zmapovat současnou situaci. Pro danou bakalářskou práci byly vytvořené tři výzkumné otázky. H1: Vzhledem k dopadům covidové pandemie na trh práce, existují odlišnosti v míře obav jednotlivých profesí, týkající se nalezení vhodného zaměstnání, mezi uchazeči o zaměstnání na úřadu práce v okrese České Budějovice. H2: Vzhledem k dopadům covidové pandemie na trh práce, existují odlišnosti v míře obav podle výše vzdělání jednotlivých uchazečů o zaměstnání, na úřadu práce v okrese České Budějovice, týkající se možnosti nalezení vhodného zaměstnání. H3: Vzhledem k dopadům energetické krize na trh práce, existují odlišnosti v míře obav jednotlivých profesí, týkající se nalezení vhodného zaměstnání mezi uchazeči o zaměstnání na úřadu práce v okrese České Budějovice. Data byla sbírána primárně skrz nestandardizovaný dotazník, který byl vytvořen skrz portál Survio.com, dále byly data zpracovány skrz Microsoft Excel pro výtvor tabulek a grafů a v poslední řadě pro testování hypotéz byl využit statistický program IBM SPSS Statistics. Dotazník obsahoval 14 otázek, z nich byly 3 otázky otevřené a 11 otázek bylo vytvořeno stylem vybrání jedné možnosti neboli otázky uzavřené. Testoval jsem tři hypotézy a všechny tři mi vyšli jako pravdivé. To znamená, že "vzhledem k dopadům covidové pandemie na trh práce, existují odlišnosti v míře obav jednotlivých profesí, týkající se nalezení vhodného zaměstnání mezi uchazeči o zaměstnání na úřadu práce v okrese České Budějovice", "Vzhledem k dopadům covidové pandemie na trh práce, existují odlišnosti v míře obav podle výše vzdělání jednotlivých uchazečů o zaměstnání, na úřadu práce v okrese České Budějovice, týkající se možnosti nalezení vhodného zaměstnání", "Vzhledem k dopadům energetické krize na trh práce, existují odlišnosti v míře obav jednotlivých profesí, týkající se nalezení vhodného zaměstnání mezi uchazeči o zaměstnání na úřadu práce v okrese České Budějovice."
Aspects of current labor market in the Czech Republic
Keywords: Sociální práce; trh práce; nezaměstnanost; koronavirová krize; energetická krize; Social Work; economy; labor market; employment; coronavirus