Analýza vlivu cíleného kompenzačního cvičení na pohybový systém hráček volejbalu - Krulišová, Diana (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá vlivem kompenzačního cvičení na pohybový systém hráček volejbalu. V literárním přehledu práce je shrnuta problematika sportovní hry volejbalu a nejčastějších zdravotních problémů vyplývajících z jednostranného přetěžování těla u volejbalistů. Diplomová práce je zpracována formou případové studie. Studie se účastnily 3 probandky ve věku 20-25 let. Byla vytvořena anamnéza probandek. V práci jsme použili obsahovou analýzu a syntézu, polostrukturovaný rozhovor, testování a měření. Na základě výsledků vstupního vyšetření hráček bylo navrženo kompenzační cvičení zaměřující se na nejvíce problematické oblasti pohybového aparátu. Vyšetření pohybového systému probíhalo pomocí standardizovaných funkčních svalových testů. Následně bylo aplikováno cvičení 2x týdně po dobu 8 týdnů. Poté bylo provedeno výstupní vyšetření shodně se vstupním a porovnání změn. U všech třech hráček se mírně zlepšilo držení těla. Došlo k posílení břišních svalů, dolních fixátorů lopatek a svalů zad. U hráčky č. 3 došlo k poměrně velkému úbytku tukové hmoty a nárůstu svaloviny. Ověření kompenzačního programu můžeme považovat za úspěšné.
The Analysis of the Effect of Targeted Compensation Exercise on Volleyball Player's Movement System
Keywords: svalová dysbalance; proband; kompenzační cvičení; testování; hybné stereotypy; muscle imbalance; proband; compensatory exercise; testing; driving stereotypes