Posouzení efektivity akciového trhu a výběr vhodné investiční strategie - Horčičková, Jordanka (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této diplomové práce bylo posouzení efektivity akciového trhu a na jejím základě vybrat vhodnou investiční strategii. Efektivita akciového trhu byla testována pomocí autokorelačního testu a dvou runs testů - Wald-Wolfowitz runs testu a Kolmogorov-Smirnov testu. Na základě nejednoznačných výsledků testů efektivity trhu bylo přikročeno k tvorbě investiční strategie jak pomocí fundamentální, tak technické analýzy. Fundamentální analýza byla zastoupena dividendovým diskontním modelem. Technická analýza byla zastoupena indikátory: EMA (exponenciální klouzavý průměr), Bollingerova pásma, ROC (Rate of Change), S-ROC, CCI (Commodity channel index) a OBV (On Balance Volume). Výsledky jednotlivých investičních strategií byly porovnány jak mezi sebou, tak s pasivní investiční strategií.
Assessment of stock market efficiency and selection of a suitable investment strategy
Keywords: akcie; investování; efektivita trhu; technická analýza; fundamentální analýza; stocks; investment; stock market efficiency; technical analysis; fundamental analysis