Vliv pastvy velkých herbivorů na společenstva brouků stepních trávníků - Ambrožová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce je zaměřena na význam pastvy velkých herbivorů pro společenstva členovců v temperátních stepích. Studovaná lokalita se nachází v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Milovice, regionálním centru biodiverzity, kde byla zavedena pastva divokých koní a praturů jako způsob aktivního managementu v ochraně přírody. Cílem předkládané práce bylo zhodnotit význam struktury vegetace a přítomnosti pastvy na společenstva brouků zachycených ve dvou výškách pasti, dále otestovat nárazové pasti jako metodu monitoringu členovců na bezlesí, založit kontinuální monitorovací program zaměřený na členovce a navrhnout vhodné modelové skupiny pro hodnocení habitatových změn.
Effect of grazing by large herbivores on arthropod and beetle communities in a temperate steppe
Keywords: pastva; velcí herbivoři; ochrana přírody; bývalé vojenské výcvikové prostory; step; brouci; struktura vegetace; nárazové pasti; pasture; large herbivores; nature conservation; abandonned military training sites; steppe; beetles; vegetation structure; flight intercept traps