Plán evakuace obyvatelstva obce zaměřený na povodeň - Kubátová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem mé bakalářské práce je ''Plán evakuace obyvatelstva obce zaměřený na povodeň''. Tuto problematiku jsem zpracovala pro konkrétní podmínky oblasti správního obvodu obce s rozšířenou působností Soběslav. V současné době chybí přesně stanovený právní rámec pro zpracování plánů evakuace, z něhož by jednotlivé orgány místní samosprávy mohly vycházet při zpracování plánu evakuace obyvatelstva v konkrétních podmínkách jednotlivých obcí. V úvodu své bakalářské práce jsem shrnula teoretická východiska pro zpracování plánu evakuace obyvatelstva obce zaměřeného na povodně. Přitom jsem čerpala ze zákonných předpisů upravujících oblast ochrany obyvatelstva při mimořádných událostech a krizových stavech. Konkrétní poznatky pro návrh plánu evakuace obyvatelstva obce jsem získala jednak z údajů o průběhu povodní v r. 2002 a 2006 v oblasti správního obvodu obce s rozšířenou působností Soběslav a jednak ze zkušeností jednotlivých zainteresovaných složek, zejména povodňové komise. Na základě analýzy těchto materiálů jsem údaje o vývoji povodňové situace dala do souvislosti s nároky na materiální a technické zabezpečení vyplývajícími ze struktury a počtu obyvatelstva žijícího v záplavovém území města Soběslavi. Výsledkem tohoto postupu je návrh na zefektivnění postupu evakuace, čehož by dle mého předpokladu bylo možno dosáhnout umístěním evakuačních a přijímacích středisek do jednoho objektu. Současně se domnívám, že tak bude možno předejít nekoordinovanému průběhu evakuace a minimalizovat časové prodlevy v jejím průběhu. Návrh obsahuje konkrétní informace a údaje o informačním, pořádkovém, zdravotnickém a dopravním zabezpečení evakuace a o možnostech nouzového ubytování a stravování. Usilovala jsem zejména o to, aby mnou navrhovaný plán evakuace obyvatelstva byl srozumitelný a přehledný a plně vyhovoval místním podmínkám města Soběslavi. Předpokládám též jeho případné využití Odborem životního prostředí Městského úřadu Soběslav jako jednoho z podkladů při zpřesňování a aktualizaci stávajícího plánu evakuace obyvatelstva města Soběslavi při povodni. Kromě toho jsem se pokusila vyvodit některá obecná pravidla pro zpracování plánů evakuace, která by mohla být vodítkem pro sestavování plánů evakuace obyvatelstva všech obcí ohrožených povodněmi.
The plan of the municipality population evacuation focused on flood
Keywords: Evakuace; Městský úřad Soběslav; Povodeň; Povodňová komise; Povodňový plán; Stupeň povodňové aktivity; Záplavové území; evacuation; municipal office of Soběslav; flood; flood commission; flood control plan; flood activiti degree; flood area