Role sestry v endokrinologické ambulanci - Hedánková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2017)
Endokrinologická ambulance je specializované odborné pracoviště, které se věnuje diagnostice a léčbě onemocnění žláz s vnitřní sekrecí. Endokrinologickou ambulanci navštěvují děti, muži i ženy jakéhokoli věku. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat náplň práce sestry v endokrinologické ambulanci. V návaznosti na tento cíl byla stanovena výzkumná otázka, která zněla: Jaké existují zvláštnosti v náplni práce v endokrinologické ambulanci? Empirická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření, kdy byl sběr dat získán technikou polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory probíhaly na podkladě osmnácti předem připravených otázek se šesti sestrami pracujícími v endokrinologických ambulancích. Při uskutečňování rozhovorů u 3 respondentek bylo užito ručního přepisu, z důvodu nesouhlasu dotazovaných s nahráváním na diktafon. Další 3 respondentky uskutečnily rozhovor přes email, z důvodu nemožnosti se setkat pro velkou vzdálenost. Podmínkou výzkumného šetření bylo ujištění, že bude zachována jejich anonymita dotazovaných. Zjistili jsme, že sestry pracující v této ambulanci mají za úkol nejen správný chod ambulance, ošetřovatelské činnosti, administrativní činnost, ale zároveň musí zaujímat i určité role a podílejí se na edukaci. Vzdělávání se sestrám v endokrinologických ambulancích dostává pomocí odborných seminářů, odborné publikace či si vyhledávají doplňující informace na internetu. Stres vzniká nejčastěji z důvodu zvýšeného počtu pacientů, zvýšeného množství telefonátů nebo špatné náladě lékaře. Mezi nejčastější projevy stresu patří únava a nervozita. Vyplívají dvě zjištění, pozitivní i negativní. V rámci pozitivního zjištění můžeme říci, že sestry v endokrinologických ambulancích poskytují dostatečnou ošetřovatelskou činnost, zvládají zároveň zastávat několik rolí a jsou dostatečně vzdělávány. Negativní zjištění se týká nedostatečnému předávání informací pacientům při časové tísni. Dalším negativním faktem je stres, který může způsobit situaci, při níž není zajištěna kvalitní a odborná ošetřovatelská péče.
The Role of a Nurse at the Endocrinological Ambulance
Keywords: endokrinologie; ambulance; sestra; pacient; role; edukace; stres; endocrinology; ambulance; nurse; patient; role; education; stress