Systém nasazení a řízení záchranářské humanitární pomoci poskytované do zahraničí. - Sojka, Hynek (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce pojednává o humanitární pomoci poskytované z České republiky do zahraničí. Na problematiku humanitární pomoci je zde nahlíženo z hlediska vlastního poskytování a systému řízení této záchranářské pomoci, neboť dosud nebyla tato problematika zpracována do ucelené publikace. Stále narůstající význam tohoto problému vychází zejména ze zvýšeného počtu mimořádných událostí zapříčiněných samotnou přírodou na straně jedné a lidskou činností na straně druhé.Cílem diplomové práce bylo vymezit, popsat a zhodnotit systém řízení a poskytování záchranářské humanitární pomoci poskytované Českou republikou do zahraničí a případně navrhnout změny v řízení tak, aby humanitární pomoc byla co nejrychleji a nejúčinněji poskytnuta do oblasti postižené mimořádnou událostí. Dále aby byl případný návrh změn struktury řízení využitelný v praxi a práce jako celek byla vhodná ke studiu této problematiky. Zadaná výzkumná otázka zněla, zda je možné zefektivnit rychlost vyslání záchranářské humanitární pomoci do země postižené mimořádnou událostí. V souvislosti s uvedenou teorií byla navržena hypotéza, zda je nasazení a řízení záchranářské humanitární pomoci poskytované do zahraničí proveditelné. Pro způsob zpracování uvedeného zadání byl zvolen typ výzkumné práce se zaměřením na zkoumání a řešení praktického problému, jehož vyřešení povede k efektivnější činnosti v dané oblasti. Z hlediska metodologie jde o Smíšený výzkum ve zjednodušené podobě, který z důvodu účelnosti kombinuje jak Kvalitativní tak Kvantitativní výzkum tam, kde je to vhodné. K nalezení odpovědi na výzkumnou otázku je v práci využito především analýzy případové studie a nestandardizovaného rozhovoru. Forma analýzy, komparace a popisu je v teoretické části práce z důvodu pedagogického rozložena způsobem od obecného ke konkrétnímu.První část diplomové práce tak charakterizuje především dva základní pojmy a to Humanitární pomoc a Mimořádnou událost, včetně vymezení právních předpisů týkajících se dané problematiky z pohledu Evropské unie a České republiky. Dále jsou zde vymezeny a popsány hlavní praktické nástroje mechanismu pomoci tzv. Moduly civilní ochrany, které vysílají do zemí postižených mimořádnou událostí členské státy Evropské unie včetně České republiky.Na teoretickou část práce navazuje část výzkumná, která na základě případové studie poskytnuté humanitární pomoci v době povodní do Polské republiky v roce 2010, určuje a vymezuje systém strategického a operačního řízení a společně s nashromážděnými daty doplněné vlastními poznatky z oblasti výkonu služby operačního důstojníka Hasičského záchranného sboru formuluje postup řízení s následnou identifikací celkem 15 slabých míst z řešené oblasti. Odpovědí na tyto relevantní výsledky je pak vlastní návrhu postupu, který svými na sebe navazujícími kroky dává jasný návod krizovému managementu, jak postupovat během prvotní fáze řízení. Tento návrh je zde uveden ve formě praktického dokumentu, který může sloužit jako ,,kontrolní seznam událostí? tzv. Checklist. Důležitým bodem je zde shrnutí kroků, které nesmí být během mechanismu poskytování a řízení opomenuty, a to s jediným cílem, aby humanitární pomoc byla co nejrychleji a nejúčinněji poskytnuta do oblasti postižené mimořádnou událostí.V kapitole s názvem Diskuze jsou dány do kontextů poznatky o dané problematice.Vlastní závěr práce informuje o naplnění zadaných cílů a dále na základě výsledků uvedených v této práci i o kladné odpovědi na výzkumnou otázku, zda je možné zefektivnit rychlost vyslání záchranářské humanitární pomoci do země postižené mimořádnou událostí s potvrzením zadané hypotézy. Dále je v závěru práce uveden vlastní princip autora, který lze aplikovat při práci krizového manažera, týkající se včasného rozhodnutí o poskytnutí humanitární pomoci jako další návrh postupu.
The system of deployment of provided rescue humanitarian assistence abroad.
Keywords: Civilní ochrana. Humanitární pomoc. Mimořádná událost. Modul civilní ochrany. Operační řízení.; Civil protection. Humanitarian assistance. Emergency. Civil protection module. Operation management