Měření statistické závislosti vybraných parametrů cizinců v Jihočeském kraji v letech 2000 - 2016 - Samková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Záměrem této práce bylo získat strukturální vazby o počtech cizinců s povoleným pobytem na území Jižních Čech v letech 2000 2016. Byly stanoveny následující cíle práce: Cíl 1. Získat ucelený přehled o počtu cizinců s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem žijících na území Jižních Čech v letech 2000 2016 a prokázat trendy Cíl 2. Prokázat souvislost mezi ročními povolenými dlouhodobými nebo trvalými pobyty na území Jižních Čech v letech 2000 2016 Cíl 3. Provést komparaci dosažených výsledků s evropskými trendy Vzhledem k výsledkům, dosažených realizovaným aplikovaným kvantitativním výzkumem, lze považovat cíle práce za splněné. Teoretická část diplomové práce se zabývala strategií migrační politiky ČR, je zde vymezen pojem migrace ve spojení s legislativní stránkou věci, vydefinován pojem cizinec a kategorie pobytových oprávnění podle délky jejich trvání na dlouhodobé a trvalé, včetně rozboru jednotlivých druhů dlouhodobých a trvalých pobytů. Účelem praktické části byl nejdříve sběr statistických dat potřebných ke zkoumání závislosti ve formě nejdůležitějších statistických ukazatelů za stanovené roky, tedy za období 2000 2016. Na základě získaných datových souborů byly vytvořeny tabulky a grafy potřebné k regresnímu zkoumání dlouhodobých a trvalých pobytů a ke korelačnímu zkoumání závislosti mezi dlouhodobými a trvalými pobyty potřebných k vyhodnocení cílů práce. Záměrem diplomové práce bylo vyhodnocení, potvrzení či vyvrácení následujících hypotéz: Hypotéza H1: Roční počty cizinců s trvalým pobytem lze vyjádřit lineárním regresním modelem, který prokáže narůstající trend. Hypotéza H2: Roční počty cizinců s dlouhodobým pobytem lze vyjádřit lineárním regresním modelem, který prokáže narůstající trend. Hypotéza H3: Roční počty cizinců s trvalými a dlouhodobými pobyty pozitivně korelují. Hypotéza H1 byla ověřena lineárně regresním modelem pro povolené trvalé pobyty. Hypotéza H2 byla ověřena pro první časový úsek (prvních 7 let se stoupající lineární regresí) a částečně pro úsek druhý (zbývající roky do roku 2016 spíše s klesající lineární regresí). Jako celek se lze stavět k přijetí hypotézy H2 rezervovaně (zásah ekonomické krize, role 5-ti letého období). Hypotéza H3 je na pokraji zamítnutí důsledky ekonomické krize a 5-ti letého období ukazují buď na velmi slabou pozitivní korelaci mezi trvalými a dlouhodobými pobyty nebo na podobu nekorelovanou. Výsledky diplomové práce generují řadu dalších námětů pro navazující výzkumná zkoumání (vazba na ekonomické cykly, vazba na parametry azylových postupů).
Measuring statistical dependence of the selected parameters of foreigner nationals in South Bohemia between 2000 and 2016
Keywords: Cizinec; Dlouhodobý pobyt; Trvalý pobyt; Jižní Čechy; MV ČR; Migrace; Integrace; Odbor azylové a migrační politiky; Foreign national; Long-term residence; Permanent residence; South Bohemia; Ministry of Interior; Migration; Integration; Department for Asylum and Migration Policy