Vliv enzymové hydrolysy na rozpustnost a antioxidační vlastnosti izolátů bramborových proteinů získaných tepelnou koagulací - Miková, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá vlivem enzymové hydrolýzy na změnu rozpustnosti bílkovinných izolátů a změnu jejich antioxidační aktivity. V práci byla použita průmyslová hlízová voda z odrůd Sibu a Ornella. Izoláty získané pomocí tepelné koagulace jsou obecně špatně rozpustné, a proto je jejich využití limitováno (jen krmné účely). Práce popisuje, pozitivní vliv enzymové hydrolýzy na rozpustnost a antioxidační aktivitu proteinu. Například antioxidační aktivita štěpů dosahovala 99 mg L - askorbové kyseliny na gram štěpů. Nejvyšší podíl rozpustného izolátu bylo zjištěno u štěpení enzymem alkalasa.
Effect of enzyme hydrolysis on solubility and antioxidative properties of potato protein isolates derived from heat coagulation
Keywords: brambory; hlízová voda; enzymová hydrolýza; hlízový protein; antioxidační aktivita; potatoes; potato fruit juice; enzyme hydrolysis; potato protein; antioxidative properties