Spory o čest na třeboňském panství v 17. a 18. století - Honnerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem předkládané bakalářské práce jsou spory o čest, které byly projednávány v letech 1650-1750 na panství Třeboň. Tato práce si klade za cíl analyzovat spory o čest mezi obyvateli městeček a vesnic na třeboňském panství ve zmíněném období na základě trestně právních pramenů, a to žalob aktérů sporů o čest, úřední korespondence mezi purkmistrem a radou příslušného města a vrchního hejtmana panství. V centru pozornosti budou konkrétní aktéři sporů o čest a jejich možnosti obhajoby vlastní cti. Bez povšimnutí nezůstanou ani typická místa, na nichž se spory o čest odehrávaly, ani formy urážek na cti. Ze zachycených verbálních urážek na cti bude sestavena jejich typologie. Z pohledu historické antropologie bude rovněž přiblížen specifický spor o čest sirotka Sofie Renčové z Lomnice nad Lužnicí.
Honour Disputes in the Seventeenth and Eighteenth Centuries
Keywords: čest; spory o čest; urážky na cti