Pojem solidarita v pojetí vládní koalice České republiky v letech 2010 - 2013 - Moštková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá pojetím solidarity vládní koalice v letech 2010 až 2013. V úvodní teoretické části práce je popsán vývoj společenské solidarity až do dnešní podoby státem regulované povinné solidarity. Na základě knihy Józefa Tischnera je rozpracována kapitola o etice vládnutí a etice solidarity, na solidaritu je v této kapitole nahlédnuto i z vybraného filozofického hlediska. Stručně je definována sociální politika a blíže představen princip solidarity jako jeden z jejích základních pilířů. Praktická část práce se věnuje realizované sociální politice v uvedených letech, s důrazem na sociální a důchodovou reformu a jejich dílčí aspekty. Zaznamenána je i relevantní kritika těchto reforem. Zhodnocení sociální politiky v letech 2010 až 2013 se odvíjí od politického i od etického pohledu na danou problematiku.
Solidarity in the concept of the Czech Republic coalition government in the period 2010 - 2013
Keywords: solidarita; sociální politika; vládní koalice; 2010 až 2013; sociální reforma; důchodová reforma; etika solidarity; Józef Tischner; solidarity; social policy; coalition government; 2010-2013; social reform; pension reform; solidarity ethics; Józef Tischner