Možnosti studia mumifikovaných savců z archeologických výzkumů - Pavlíková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se v první rešeršní části zabývá pojmem mumifikace a shrnuje hlavní příčiny vzniku přirozených mumií. Dále podává přehled o spektru metod, které je možné na přirozeně mumifikované nálezy savců aplikovat. V praktické části jsou některé z těchto metod využity pro druhovou determinaci nálezu dvou savčích mumií z Řikova (okr. Benešov).
Possibilities of study of mummified mammals from archaeological researches
Keywords: mumie savců; přirozená mumifikace; interdisciplinarita; archeozoologie; Čechy; mammal mummies; natural mummification; interdisciplinarity; archaeozoology; Bohemia