Návykové látky a jejich užívání za účelem zvýšení výkonu v cyklistickém sportu - Nosková, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá návykovými látkami a jejich užíváním za účelem zvýšení výkonu v cyklistickém sportu. Teoretická část práce je zaměřena na sumarizaci základních informací v této oblasti, a to specifikaci jednotlivých látek a jejich účinků na sportovní výkon, psychosociálními aspekty sportu a možnými motivy k užití návykové látky a legislativou, působící v oblasti návykových látek ve sportu. Cílem práce bylo zjistit stav užívání návykových látek v české cyklistice, jakož i důvodů k jejich užití a látek samotných, které jsou za účelem zvýšení výkonu užívány. Dále je cílem odhalit zdroje jak preventivního působení na užívání návykových látek zvyšujících výkon, tak informovanosti cyklistů o této problematice.
The use of performance-enhancing drugs in cycling
Keywords: cyklistika; doping; návykové látky; zvýšení sportovního výkonu; cycling; doping; addictive substances; enhance sport performance