Vytvoření expozičních parametrů pro prehistorický materiál - Holub, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Výzkum prehistorického kostního materiálu pomocí RTG se stal již běžnou praxí. S rozvojem digitálních technologií se významně urychluje proces získání snímků a následná úprava přináší další informace, které zvyšují výtěžnost výzkumu. S existencí různých systémů není jasné, která technologie je nejvhodnější pro antropologické účely. Rovněž s ohledem na obrovské množství snímkovaného materiálu často získáme nekvalitní snímky, to vede k experimentování s nastavením správné expozice a tím ke zpomalení celého procesu zobrazení. Cílem mé práce je vytvořením expozičních parametrů na tento prehistoricky kostní materiál. Zhodnocení jejich přínosu pro jednotlivé systémy přímé a nepřímé digitalizace. Následné srovnání přístrojů po stránce obsluhy, rychlosti a kvality snímků a doporučení nejvhodnější technologie pro práci s tímto materiálem.
X - ray exposition parameters for imaging of prehistoric material.
Keywords: RTG; Kosterní materiál; Přímá digitalizace; Nepřímá digitalizace; Expoziční parametry; RTG v archeologii; Historická antropologie; Patologie; X - ray; Skeletal samples; Direct digitalization; Indirect digitalization; Exposition parameters; X - ray in archeology; Historical anthropology; Pathologic