Tradiční čínská medicína a současné ošetřovatelství - Rolantová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Tradiční čínská medicína je jednou z nejstarších léčebných metod na světě. Orientuje se především na podporu těla při návratu do rovnováhy a harmonie, které byly narušeny. Se stále rostoucím počtem příslušníků čínské a vietnamské minority v ČR, se může zdravotnický personál častěji setkávat, při poskytování ošetřovatelské péče, s těmito minoritami, pro které může mít tradiční čínská medicína velký význam v době zdraví i nemoci. Nová koncepce českého ošetřovatelství je nastíněná tak, aby každému člověku, ať už jakékoli rasy, byla poskytnuta taková péče, která bude uspokojovat jeho bio-psycho-sociálně-religiózní potřeby. Je potřeba, aby ošetřující personál měl základní znalosti o tradiční čínské medicíně, a tím by mohl lépe uspokojovat potřeby těchto klientů/pacientů. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaké zdravotní problémy léčí, pomocí tradiční čínské medicíny, příslušníci čínské a vietnamské menšiny a jaké léčebné metody nejčastěji používají. Empirická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor, který probíhal u vybraných respondentů čínské a vietnamské národnosti, žijících na území České republiky. Na základě rozhovorů u jednotlivých minorit, byly posléze vytvořeny kazuistiky. Ty tvořily výzkumný podklad pro sestavení kategorizačních tabulek a grafů, kde jsou sumarizovány nejdůležitější výsledky výzkumu. Mezi hlavní výsledky výzkumu patří zjištěné zdravotní problémy, které příslušníci obou menšin léčí pomocí TČM. Dále jaké jsou nejpoužívanější léčebné metody u obou menšin a zda si přejí používat TČM i během hospitalizace v nemocnici. Na základě výsledků výzkumu byl zpracován informační materiál, který může sloužit jak ošetřujícímu personálu ve zdravotnických zařízeních, tak i ostatní odborné veřejnosti jako stručný přehled o tradiční čínské medicíně a jejím využíváním příslušníky čínské a vietnamské minority.
Tradicional Chinese medicine and current nursing
Keywords: Tradiční čínská medicína; léčebné metody; zdravotní problémy; čínská menšina; vietnamská menšina; ošetřovatelství; multikulturní přístup; znalosti; Traditional Chinese medicine; curative methods; health problems; chinese minority; vietnamese minority; nursing; multicultural approach; knowledge