Odraz Velké hospodářské krize 1929-1933 v české ekonomické literatuře do roku 1945 - základní přehled - Hovorková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je vypracování základního přehledu reflexe Velké hospodářské krize v české ekonomické literatuře do roku 1945. Tato práce je zaměřena na přední národohospodáře a jejich nejvýznamnější díla, která se věnují hospodářské krizi. Za tímto účelem je v teoretické části přiblížen politický a hospodářský vývoj od vzniku první republiky, který souvisí s vývojem krize. Do této části je zahrnut přehled o tom, jak si vysvětlují krizi některé tehdejší politické strany. Následuje představení vybraných ekonomů formou krátké biografie a charakteristik jejich ekonomických názorů či ekonomického směru. Práce by mohla být využita jako pomůcka či studijní materiál pro výuku předmětu Makroekonomie a Historie ekonomického myšlení se zaměřením na Československo v období mezi lety 1929-1939.
The Reflection of Great Depression in 1929-1933 in Czech literature of economy until 1945 - fundamental overview
Keywords: Velká hospodářská krize; národohospodáři; první Československá republika; hospodářská politika; českoslovenští ekonomové; Great Depression; economists; first republic of Czechoslovakia; economical policy; czechoslovak economists