Nutná obrana - historie, současnost a budoucnost - Bajcurová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Nutná obrana - historie, současnost a budoucnost Svou prací poskytuji ucelený a v jeden celek sumarizovaný přehled institutu nutné obrany, který laikovi přináší návod na jeho využití v zákonem stanovených mezích. Především, aby nutná obrana nebyla nepřiměřená a nejednalo se tedy o trestný čin. Ve své práci přináším pohled na institut nutné obrany de lege lata, vymezuji postavení institutu nutné obrany v systému okolností vylučujících protiprávnost a rozebírám jednotlivé zákonné podmínky tohoto institutu i s případy jeho excesů. Protože každý se v případě útoku chová jinak, věnuji se i psychickému stavu osoby obránce a popisuji, co může právě při útoku pociťovat. Následuje porovnání institutu nutné obrany s institutem krajní nouze, neboť jsou si velmi podobné a často dochází k jejich záměně. Pro zajímavost přináším komparaci právní úpravy nutné obrany v naší zemi, s právními úpravami Slovenské republiky a Spolkové republiky Německo, jako našich nejbližších hraničních sousedů. Po tomto srovnání uvádím návrhy de lege ferenda, které by mohly být zapracovány do další právní úpravy při legislativních změnách. Bakalářská práce je zakončena výzkumem, týkajícím se informovanosti veřejnosti na dané téma.
The necessary defense - history, present and future