Užívání pasiva v ekonomických textech - Vetráková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této bakalářské práce je užívání pasiva v ekonomických textech. Na vybraném odborném textu z oblasti ekonomie provádím vlastní analýzu, ve které se zaměřuji na důvody užití trpného rodu a možnosti jeho překladu do češtiny. Jako text ekonomický jsem vybrala anglické články z magazínu Czech Business Weekly, které porovnávám s jejich českým překladem. Práce je rozdělena na dvě základní části - teoretickou a praktickou. V teoretické části popisuji trpný rod jako jazykový jev, jeho možné formy, omezení, která platí v češtině a angličtině, dále se zabývám možnostmi vyjádření konatele, funkcí pasiva, jeho způsoby překladu a frekvencí s ohledem na odborné texty. V praktické části provádím samotnou analýzu textů a jejich překladů z hlediska frekvence výskytu trpného rodu, nejčastěji používaných forem a vyjádření konatele. Na základě teoretických poznatků uvádím důvody, které vedly překladatele k použití trpného či činného rodu.
Use of the passive voice in texts on economics
Keywords: trpný rod; funkce trpného rodu; frekvence trpného rodu; passive voice; frequency of the passive voice