Hodnocení plodnosti skotu - Spurná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce bylo zjistit úrovně reprodukce skotu v České republice, ve světě a ve vybraném podniku, následně je porovnat a zjistit vlivy, které na ně působí. Pro zhodnocení reprodukce byl vybrán podnik ARGA Březnice a.s. s chovem dojnic především českého strakatého skotu a cca 60 kusů holštýnského skotu. Aktuální situace plodnosti skotu v ČR a v podniku byla zjišťována podle záznamů ČMSCH, a.s. Úroveň reprodukce v chovech skotu je celkově slabší až špatná. Vlivů na reprodukci je velké množství, některé jsou ovlivnitelné více a jiné méně. Např. vyšší teploty působí velmi negativně na zabřezávání prvotelek, méně negativně na starší dojnice a pozitivně na jalovice. Při rozdělení dojnic do produkčních skupin bylo zjištěno, že dojnice s průměrným denním nádojem do 27,9 l zabřezávají na 1. inseminaci lépe, než dojnice s nádojem vyšším. V podniku AGRA Březnice bylo zjištěno, že na plodnost má vliv i správně prováděná selekce.
Evaluation of reproduction of cattle
Keywords: skot; reprodukce; hodnocení; vliv; cattle; reproduction; evaluation; influences