Sledování obsahu selenu ve výživě vysokoškolských studentů - Kratochvílová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce je zaměřena na sledování příjmu selenu u vybraných vysokoškolských studentů z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pro experimentální část byla použita metoda získávání hodnot sledovaných nutrientů prostřednictvím jídelníčků dodaných jednotlivými respondenty ve věkové skupině 20 až 26 let. Skupina respondentů byla složena z dvaceti vysokoškolských studentů, deseti žen a deseti mužů. Během sledovaného roku byl vždy hodnocen třetí týden v měsíci, a to v období od 19. do 25. ledna 2015, od 13. do 19. dubna 2015 a od 15. do 21. června 2015. U sledovaných respondentů se příjmy selenu pohybovaly v průměru na úrovni 39 g na osobu a den a odpovídají aktuální hladině saturace obyvatel České republiky, která je v rozmezí 25 až 40 g/den. V hodnocené skupině respondentů byl průměrný příjem selenu u žen 37 g a u mužů 42 g. Tento příjem nedosahuje denní doporučené dávky selenu, která je pro ženy a muže stanovena na 55 resp. 70 g Se/den. Námi zjištěné hodnoty, tak odpovídají středně vysokému deficitu příjmu selenu. Vyhodnocením jídelníčků respondentů byl zjištěn nejen nedostatečný příjem sledovaného selenu, ale i velmi nevyrovnaný příjem makronutrientů a energie. Nevhodná skladba jídelníčku a nevyrovnaný příjem živin, může být jednou z příčin deficitu nejen selenu, ale pravděpodobně i dalších mikronutrientů.
Monitoring of the selenium intake in nutrition of university students
Keywords: selen; vysokoškolští studenti; výživa; potraviny; selenium; college students; nutrition; foodstuffs