Komplexní problematika totální endoprotézy kyčelního kloubu a možnost fyzioterapeutické intervence - Smitková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje komplexní problematice totální náhrady kyčelního kloubu a možnosti ovlivnění pomocí fyzioterapeutických postupů. V teoretické části bakalářské práce je popsána anatomie a kineziologie kyčelního kloubu, implantace totální náhrady kyčelního kloubu a rehabilitace spojená s výměnou kloubu. V jednotlivých podkapitolách se nachází rozdělení endoprotéz, operační přístupy, jizva po chirurgickém zákroku, edukace pacienta, kontraindikace, vybrané indikace, funkční poruchy a jejich dopad na kyčelní kloub, předoperační a pooperační rehabilitace, fyzikální terapie a rehabilitace z pohledu zahraničí. V praktické části byla použita metodika kvalitativního výzkumu. Zkoumaný vzorek tvořili 3 probandi. Kritériem pro zařazení do výzkumu bylo maximální stáří implantace totální náhrady kyčelního kloubu 3 dny. Výzkum zahrnoval polostrukturovaný rozhovor, vstupní a výstupní kineziologický rozbor a analýzu získaných dat. Každý proband podstoupil 10 terapií, při kterých cvičil mnou sestavenou cvičební jednotku a mnou vybrané fyzioterapeutické postupy. Výsledky nasbírané během 10 terapií potvrzují, že mnou navržená cvičební jednotka a zvolené fyzioterapeutické postupy zlepšily probandům celkovou fyzickou kondici, snížily otok dolní končetiny, zmírnily bolest v oblasti kyčelního kloubu, zlepšily kloubní rozsah, aktivní hybnost a svalovou sílu. Bakalářská práce může být zdrojem informací o problematice implantace totální náhrady kyčelního kloubu pro odbornou veřejnost, pro pacienty, kteří mají podstoupit nebo podstoupili implantaci totální náhrady kyčelního kloubu, nebo také pro stávající i budoucí fyzioterapeuty.
Complex problems of total coxa arthroplasty and the possibility of physiotherapeutic intervention
Keywords: totální náhrada; implantace; kyčelní kloub; fyzioterapie; edukace; artróza; total replacement; implantation; hip joint; rehabilitation; education; arthrosis