Kresba dětí mladšího školního věku (porovnání kresby dětí z běžné ZŠ a základní umělecké školy) - Kubelková, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na kresbu dětí mladšího školního věku. Teoretická část podává informace o období mladšího školního věku, popisuje výtvarný vývoj dětí a blíže se zabývá pojmem kreativita. V poslední části charakterizuje výtvarnou výchovu na ZŠ a výtvarný obor na ZUŠ. Praktická část diplomové práce analyzuje soubor 64 kreseb dětí ve věku 8-9 let. Jejím cílem je porovnat kresebný projev a hledat odlišnosti v kresbě na dané téma u dvou skupin dětí, dětí z běžné třídy na základní škole a dětí ze základní umělecké školy, které navštěvují výtvarný obor.
Younger school age children's drawings (children's drawings from common elementary school and art school in comparison)
Keywords: Dětská kresba; mladší školní věk; tvořivost; výtvarná výchova; základní umělecká škola; Children's drawing; younger school age; creativity; art education; art school