PROBLEMATIKA SOS VESNIČEK SE ZVLÁŠTNÍM ZŘETELEM NA PSYCHOLOGICKÉ OTÁZKY - Tomešková, Renata (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou SOS vesniček se zvláštním zřetelem na psychologické otázky. Jejím cílem je ukázat na psychologické problémy, které souvisí s psychickou deprivací. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je představena činnost SOS vesniček. Dále vysvětluje pojem psychická deprivace, její vznik, historický vývoj, příklady a seznamuje s různými druhy náhradní rodinné péče. V praktické části práce je ukázán průzkum, pomocí dotazníkového šetření, který probíhal mezi maminkami-pěstounkami z SOS vesničky a maminkami-pěstounkami v penzi.
Issues of SOS Villages with a Special Focus on Psychological Issues
Keywords: SOS dětská vesnička; psychická deprivace; subdeprivace; psychické potřeby; Vlčí děti; náhradní rodinná péče; adopce; pěstounství; poručnictví.; SOS children´s village; mental deprivation; sub-deprivation; mental needs; feral children; substitute family care; adoption; foster care; guardianship.