Japonská mytologie - vybrané mýty, legendy a božstva - Neubauerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o japonské mytologii. Je rozdělena do čtyř částí. První část popisuje nejstarší kulturní a náboženský vývoj v Japonsku. Druhá kapitola má za úkol definovat japonské náboženství a základní pojmy s ním spojené. Předposlední část je věnována samotné mytologii, respektive mytologickým proudům v Japonsku. Součástí této kapitoly jsou nejstarší legendy z kroniky Kodžiki a nastínění dalších spisů, které o mytologii pojednávají. Čtvrtá část se zabývá současným chápáním náboženské tradice. V závěru práce je shrnut názor na současnou náboženskou praxi.
Japanese mythology - choice myths, legends and deities
Keywords: Japonsko; mýtus; mytologie; mytologické proudy; kami/božstva; šintoismus; náboženská tradice; legendy; svatyně; rituální obřady; čistota; Japan; myth; mythology; mythologycal trends; kami/deities; shintoism; religious tradition; legends; shrines; ritual ceremonies; cleanness