Vliv fyzioterapie na zlepšení celkového stavu pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní - Červinská, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce shrnuje současné poznatky o roztroušené skleróze mozkomíšní a jejích způsobech léčby. Cílem práce je sestavení a realizace vhodné komplexní fyzioterapeutické léčby, která bude mít pozitivní efekt na stav pacienta s roztroušenou sklerózou. Práce se skládá ze dvou částí. První část je věnována etiopatogenezi nemoci, symptomům, diagnostice, farmakologické terapii a významu rehabilitační léčby. Druhá, empirická, část práce se zabývá kazuistikami dvou pacientek s odlišnými formami nemoci. V této části je popsán nynější stav pacientek, průběh rehabilitační léčby a její zhodnocení. Dále jsou zde uvedena provedená vyšetření, anamnézy pacientek a návrhy dlouhodobých rehabilitačních plánů. Výzkum probíhal po dobu dvou měsíců v RS centru v Praze. Efekt terapie jsem posuzovala zhodnocením fyzické kondice pacientek a kineziologickým rozborem. Součástí práce je dotazník, ve kterém pacientky subjektivně hodnotí vliv fyzioterapie na jejich celkový stav. Rehabilitace má vliv na stav pacientů zejména, co se týče úpravy držení těla, dechového stereotypu a ovlivnění stability. Fyzioterapie pomáhá pacientům ovlivňovat některé symptomy RS, a tak zkvalitňovat každodenní činnosti. Efekt je však krátkodobý, proto je nutné rehabilitovat dlouhodobě a přizpůsobovat léčbu progresivnímu charakteru onemocnění.
The influence of physiotherapy on improving general state of patients suffering from Multiple sclerosis
Keywords: Ataka; Fyzioterapie; Kurtzkeho škála; Neurorehabilitace; Roztroušená skleróza mozkomíšní; attack; physiotherapy; The Kurtzke Disability Status Scale; neurorehabilitation; Multiple Sclerosis