Filipínská míra jako jedno z kritérií školní zralosti (?) - Fürbachová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2007)
V této diplomové práci je předkládána filipínská míra jako jedno z kritérií školní zralosti a její závislost na jednotlivých základních tělesných rozměrech. Pro tuto diplomovou práci byly sledovány základní tělesné rozměry (- tělesná výška, výška vsedě, tělesná hmotnost, rozpětí paží) u dětí od 4 do 8 let. Dále byla vypočítána délka dolního segmentu těla odpočtem výšky vsedě od tělesné výšky. Z některých naměřených údajů byly vypočítány indexy : výška vsedě k výšce těla, rozpětí paží k výšce těla a délka dolního segmentu těla k výšce těla. Získané údaje byly statisticky vyhodnoceny a výsledky jsou předkládány ve formě tabulek a grafů s průvodním textem. Důležitou část tvoří data základních tělesných rozměrů a věku ve vztahu k filipínské míře. Na základě našich výsledků a provedených měření se jeví dovršení šestého věku dítěte jako minimální požadavek pro začátek školní docházky. Optimálnějším řešením by bylo posunutí věkové hranice spíše dozadu cca o čtvrt až půl roku.
Philippine measurement as a one of the criterions of maturity for the school attendance (?)
Keywords: filipínská míra; kritéria školní zralosti; tělesná výška; výška vsedě; tělesná hmotnost; rozpětí paží; děti od 4 do 8 let; Philippine measurement; criteria for school maturity; four to eight-year-old children; natural height; height in sitting position; body weight; span of arms