Kvalita života u dětí v domovech pro děti ve věku od 10 do 18 let v Praze. - Kloudová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná práce hodnotí kvalitu života dětí v dětských domovech ve věku 10 - 18 let. Teoretická část se zabývá definováním pojmů náhradní výchova, náhradní rodinná péče a ústavní péče. V další části práce popisuje vývojovou periodizaci člověka, cíleně se věnuje věkové kategorii pubescentů a adolescentů. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na kvalitu života a cirkadiánní rytmy. V praktické části jsou zpracovány výsledky z dotazníkového šetření, které proběhlo ve třech dětských domovech v Praze. Pro výzkumnou část byl použit standardizovaný dotazník pro děti ComQOL - česká verze. Cílem bylo zjistit kvalitu života dětí týkající se především cirkadiánních rytmů a na základě zjištěných dat vyhodnotit návyky v dodržování spánkového režimu a celkové spánkové hygieny u dotazovaných dívek a chlapců z vybraných dětských domovů. U obou věkových skupin bylo zjištěno nedodržování pravidelnosti spánkové hygieny zejména o víkendech, kdy doba spánku je odkládána do pozdějších nočních hodin.
The Quality of Life in Children´s Homes for Chidren Aged 10 - 18
Keywords: kvalita života; náhradní péče; dětský domov; vývojová periodizace; pubescence; adolescence; potřeby dítěte; zdraví životní styl; cirkadiánní rytmy; quality of life; alternative care; children´s Home; developmental periodization; pubescence; adolescence; needs of children; health lifestyle; circadian rhythms