Péče o osoby s demencí (Alzheimerova choroba) komparace domácí a ústavní péče ve Východočeském kraji - Borovková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním možností ústavní a domácí péče o nemocného trpícího demencí (Alzheimerovou chorobou) a následně vlivu jednotlivého druhu péče na nemocného jako takového. Díky obsahové analýze publikačních zdrojů jsem sestavila teoretickou část práce, v níž se snažím rozebrat zvolené téma tak, aby bylo co možná nejvíce srozumitelně vysvětleno. Zaměřuji se především na paměť, proces stárnutí, diagnostiku, terapii a specifikaci Alzheimerovy choroby. Následně jsem vytvořila dotazník, na jehož základě jsem díky dotazníkovému šetření mohla porovnat oba typy péče. Péče mě zajímala především z hygienického hlediska, možnosti socializace, komunikace a volnočasových aktivit nemocného. Každý typ péče jsem rozebrala zvlášť a následně porovnala shody a rozdíly každé z nich. Zjistila jsem tak i celkový vliv na nemocného a jeho spokojenost.
Care for persons with dementia (Alzheimer's disease) institutional and home care comparison (VČ region)
Keywords: Alzheimerova choroba; demence; paměť; terapie; diagnostika; péče o nemocného s demencí; proces stárnutí; volnočasové aktivity; Alzheimer's disease; dementia; memory; therapy; diagnostics; care for persons suffering from dementia; the aging process; free time activities