Biodiverzita perlooček a klanonožců v oblasti Nadějské rybniční soustavy - Kosík, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Byla studována biodiverzita planktonních korýšů, perlooček a klanonožců v oblasti Nadějské rybniční soustavy nacházející se v jižních Čechách. Sledovány byly jak rybniční tak i nerybniční lokality (tůně, rybniční stoky, písník a řeka). Vzorkován byl pelagiál i litorál rybníků. Na celkovém území bylo zaznamenáno velké druhové bohatství korýšů. Celkem 65 druhů (Copepoda 21 druhy a Cladocera 44 druhy). Byla potvrzena hypotéza, že s růstem intenzity rybářského hospodaření a zhušťováním (zvyšováním) obsádek, dochází k poklesu diverzity zooplanktonu v pelagiálu. Potlačené druhy dokáží přežít v menších prostorech (v litorálech, stokách, tůních, v rybnících s nízkou obsádkou a jiných nerybničních lokalitách), kde na ně není vyvíjen takový predační tlak. Na ploše většího území, bohatého na rozličné typy vodních ekosystémů, s rozumnou intenzitou hospodaření, tak diverzita druhů neklesá, nebo jen mírně. Také byly porovnány různé metody odběrů, z hlediska efektivity zachycení druhů,se nejlépe osvědčila metoda prolovení litorálních partií.
Cladocerans and copepodans biodiversity in Naděje fishponds systém.
Keywords: zooplankton; diverzita; planktonní korýši; Copepoda; Cladocera; pelagiál; litorál; rybníky; nerybniční lokality; rybí obsádka.; zooplankton; diversity; planktonic crustaceans; Copepoda; Cladocera; pelagic zone; littoral zone; fishpond; fish stock