Filtrace v digitální radiologii - Svitáková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Filtrace v digitální radiologii Bakalářská práce pojednává především o významnosti filtrace ve výsledné kvalitě rentgenového obrazu. Popisuje vznik, vlastnosti a interakce rentgenového záření s hmotou, vznik rentgenového obrazu a parametry a faktory ovlivňující jeho kvalitu. Hlavní částí práce je pozorování změn v kvalitě rentgenového snímku při použití vyrovnávacího filtru za podmínek měření s homogenním fantomem, dále za stejných podmínek při měření s antropomorfním fantomem a dále srovnávání kvality snímku několika skupin pacientů při použití filtru a bez použití filtru. Výstupem práce je tabelární vyjádření naměřených a zpracovaných hodnot a jejich zhodnocení.
Filtration in digital radiology
Keywords: Filtrace; Kerma; Útlumový koeficient; Pixel Value; X-ray image; filtr-type equalizer; radioscopy; X. ray examination; X-ray dose; a radiology assistant; exposure