Porovnávání žáků 2. stupně ZŠ Nýrsko, Školní ul. a ZŠ Grünwaldova v Českých Budějovicích se zaměřením na denní režim, dobu spánku a volnočasové aktivity. - Švehlová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci se zaměřuji na denní režim, dobu spánku a volnočasové aktivity u žáků 2. stupně ze dvou různých typů základních škol. V současné době je nepřeberné množství aktivit, kterými mladá generace může trávit svůj volný čas. Tyto aktivity mohou mít aktivní nebo pasivní charakter. Děti si často vybírají pasivní aktivity z hlediska jejich nenáročnosti, což v současnosti představuje značný problém. Spánek je důležitý především pro fyzickou a psychickou kondici člověka, proto by neměl být u dětí a mládeže opomíjen. Práce je rozdělena na část teoretickou a experimentální. V teoretické části je první kapitola věnována spánku. Na úvod je pomocí definice vysvětlen pojem spánek. Je zde kladen důraz na zdravý spánek, který je důležitý pro rovnováhu tělesných a duševních sil a pro celkovou pohodu člověka. Zmínila jsem také spánkové poruchy, do kterých náleží dvě základní skupiny, a to dyssomnie a parasomnie. V druhé kapitole jsou objasněny vývojové etapy dětství. Popisuji zde předškolní a školní věk, období pubescence a adolescence. Každé období je specifické a zahrnuje určité zvláštnosti. V třetí kapitole se zabývám biorytmy a školním režimem dětí. Vysvětluji zde, co to biorytmy jsou a jaké druhy biorytmů máme. Čtvrtá kapitola nese název volný čas a volnočasové aktivity. Uvádím zde, co to volný čas je a dozvíte se, jaké funkce volného času máme. S volnočasovými aktivitami souvisí i problematika médií. Poukazuji na to, jakým způsobem ovlivňují média dnešní mladou generaci a jakým rizikům je tato generace při jejich podlehnutí vystavena. Pátá kapitola je věnována obezitě a pohybové aktivitě. Uvádím zde, co pojem obezita znamená a že vzniká ze dvou hlavních příčin, mezi které patří nevhodná strava a působení hromadných sdělovacích prostředků. Po teoretické části následuje část experimentální, která byla zpracována metodou kvantitativního výzkumu. Cílem práce bylo zjistit, zda je u dětí z klasické a sportovní školy délka spánku shodná s doporučenou dobou spánku a dále provést komparaci volnočasových aktivit u daného vzorku dětí. Pro sběr dat byla aplikována technika dotazníkového šetření. Výzkumný soubor tvořili žáci 2. stupně klasické a sportovní školy ve věkovém rozmezí 11-16 let. Po statistickém vyhodnocení získaných dat, které se vztahují k hypotézám, jsem získala následující výsledky: První hypotéza se potvrdila jen v určitých situacích a druhá hypotéza se nepotvrdila. Po předchozí domluvě budou výsledky mé práce poskytnuty základním školám, na kterých byl výzkum realizován.
Comparing students from elementary school Nyrsko, School street and elementary school Grünwaldova in Czech Budejovice, focusing on daily routine, sleep and leisure activities.
Keywords: biorytmy; cirkadiánní rytmy; děti; mládež; spánek; volný čas; volnočasové aktivity; biorhythms; circadian rhytms; children; youth; sleep; leisure-time; leisure-time activities