Porovnání bytového družstva a společenství vlastníků jednotek z účetního a daňového hlediska - Doležalová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce poskytuje informace o postupech účtování a daňových povinností společenství vlastníků jednotek a bytového družstva dle českých předpisů. Hlavním cílem je z teoretického a praktického hlediska vymezit, porovnat účetní a daňové aspekty společenství vlastníků jednotek a bytového družstva. V praktické části jsou aplikovány teoretické poznatky na vybrané společenství vlastníků jednotek ABC a bytové družstvo XYZ. Dle jejich stanov je vymezen vznik dané jednotky, jejich orgány, povinnosti a práva vlastníků jednotek (členů družstva), hospodaření jednotky. Poté na základě účetních dokladů jsou zobrazeny postupy a způsoby účtování, zdanění u jednotlivých subjektů. Po analýze právních, účetních a daňových aspektů společenství vlastníků jednotek ABC a bytového družstva XYZ jsou popisovány hlavní rozdíly mezi těmito zkoumanými subjekty. Na závěr této práce je uvedena společná problematika ve vymáhání dluhů od svých členů, účtování záloh na služby a správu domu a dani z přidané hodnoty s doporučeními od odborníků.
Comparison between a housing association and a community of unit owners from accounting and tax point of view
Keywords: společenství vlastníků jednotek; bytové družstvo; účetnictví; daň; community of unit owners; housing association; accounting; tax